Belgrade

Ideathon

28 Nov 2020 - 29 Nov 2020

Registration closed

Climathon Belgrade 2020

(Climathon - The biggest climate action despite the pandemic - was held on 28th and 29th of November: full report [English])

Одржан је Climathon Belgrade 2020 + ReMaking Tesla; 28. и 29. новембар

Пратите https://www.facebook.com/ClimathonBelgrade/ за вести и Climathon 2021.

Овогодишње издање већ традиционалног Climathon Belgrade било је, у много чему, специфично. У доба када је глобална пандемија пресекла везе међу светским метрополама, Београд је био на климатској вези са 145 градова и 55 земаља на свим континентима, са медијским досегом преко 300 милиона људи. Пандемија нас је научила да је човечансто вољно да промене своје навике, да одустане од луксуза због личног здравља. Учесници Climathon-а, њих преко 50, селектованих од преко 100 пријављених, бавили су се питањем да ли смо спремни на исто зарад здравља планете.

Climathon је истраживао и понудио решења на изазов који је задесио Србију овог лета интезивније него икада - излетнички отпад - контрадикција уништавања лепоте зеленила у које одлазимо зарад те лепоте. Конкретно, тимови су се такмичили у решењу изазова ”Излетнички отпад. Tехнологије у служби подизања еко-свести”. Овакав изазов захтева трансдисциплинарни приступ. Climathon је тиме и ове године потврдио своју специфичност - снагу да на функционалан и интерактиван начин повеже више од двадесет домаћих и инострањих стручњака (од САД, преко В. Британије до Аустралије) посвећене промени (не)еколошких образаца понашања са стручњацима из области ИТ-технолгија који су обезбедили алате за примену ових приступ и везу ка заједницом.

 

Најважније, Climathon je активистима у борби за заштиту животне средине, свима онима који желе а не знају како да учине нешто, омогућио да њихове идеје заживе - кроз технолошку и финансијску подршку, обуку и савете стручњака из области, медијску видљивост, те рад са менторима на путу до решења које ће Секретаријат за заштиту животне средине моћи да примени.

Идеје, чијим ефектима се надамо и радујемо, су “Зелена стража”, првонаграђеног тима под именом ”Tим 1”, пројекат ”Ослободи место природи, паркирај и рециклирај”, другонаграђени EcoGuardians, те апликација ”Eko Friend”, коју су осмислили трећенаграђени ”Еко Дружина”.
Награду организационог тима понели су "МикроКлимци", који су са својих 11 година равноправно учествовали и унапредили своју идеју.

Climathon је омогућио учесницима да се на два пуна дана преселе у виртуелни простор, који се показао зеленијим и испуњенијим могућностима од простора у коме живимо.

Ово је омогућено иновативним приступима у коришћењу напредних технологијa попут домаћег ИТ-система Colabo.Space, те норвешког Induct, партнера догађаја. Овим је подржан онлајн брејнсторминг и повезивање учесника у креативне процесе иновације, те развој идеја и рад са менторима и Секретаријатом након догађаја. Учесници су развијали колективну иновативност и креативност, кроз интеграцију овог дешавања са интернационалним форумом за образовање Remaking Tesla, подржаним од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Climathon већ традиционално организује удружењe ChaOS, уз подршку Секретаријата за заштиту животне срединеПривредне коморе СрбијеСрбијашумеЦентра за промоцију наукеClimate Innovation HubInductЕлектротехничког и других факултета и партнера.

 

Агенда догађаја https://bit.ly/clim20ag

Најважније са претходног Climathon Belgrade

Ideathon

Датум

28 Nov 2020 - 29 Nov 2020

Онлајн

Zoom платформа

Registration closed

Датум

28 Nov 2020 - 29 Nov 2020

Онлајн

Zoom платформа

Registration closed

Climathon раст

Header Climathon2020 1540X866

Upload your Climathon idea

Share your team's idea with the world.
Submit your idea

Upload your Climathon idea

Share your team's idea with the world.
No file chosen
No file chosen

Thank you for your idea

Thank you for submitting your idea. It will be reviewed by the Climathon organiser in your city. Once approved you will see it on the website of your city.

By submitting your idea you consent to Climathon's Terms and Conditions.

Начин учествовања

Да ли се могу пријавити као појединац?

Да. У току догађаја ће се појединци повезати у тимове од 4-6 учесника

Да ли могу доћи са већ креираним тимом?

Да. Тим може бити до 6 чланова. Али сваки члан се мора регистровати (појединачно).

Код мањих тимова постоји могућност да ће се други учесник придружити вашем тиму

Kако изгледа Climathon? Досадашња искуства? Фото записи?

  • Уводна предавања приказују домен изазова и смернице ка решавању;
  • Учесници се удружују у тимове;
  • Тимови пролазе кроз brainstorming сесију до почетног концепта решавања изазова;
  • Низ предавања ће омогућити развој идеја;
  • тимови пролазе кро интерактивну сесију развоја својих идеја;
  • представљање идеја пред жиријем и избор победничких тимова.

Линк ка запису и фотографијама са прошлог Climathon-a https://cha-os.org/en/odrzan-climathon-remaking-tesla-2019-20/

Пратите нас на друштвеним мрежама

Want the global view?

Climathon global

Thanks to our global partners